400 Metre Engelli Neden En Zor Olimpiyat Yarışlarından Biridir ?

400 Metre Engelli Neden En Zor Olimpiyat Yarışlarından Biridir ?

Kevin Young, eski bir olimpik atlet. 1992 Barselona Olimpiyatlarından sonra  yaklaşık olarak 29 yıl boyunca 400 metre engelli yarışının rekorunu 46.78 saniye ile elinde tuttu.

 Bu seneki Tokyo Olimpiyatları denemesinde; 1 temmuz günü Karsten Warlholm, 46.70 saniye ile Kevin Young’ı geçerek rekorun yeni sahibi oldu. Aynı şekilde birkaç gün önce de Sydney Mclaughlin kadınlarda dünya rekorunun 51.90 saniye ile yeni sahibi oldu. 

Her ne kadar olimpik atletler yarışı aşırı kolaymış gibi gösterse de, 400 metre engelli olimpiyatlardaki en zor yarışlardan biridir.

Kevin Young, bir röportajında atletlerin yarışta iki tane ana faktöre ihtiyacı olduğunu söylüyor: dayanıklılık ve hız.

Sprint ve engelin arasındaki bu hızlı yarış, atletleri çok farklı bir pozisyona sokuyor. 400 metre olduğu için atletler 200 metre yarışının hızı ve 800 metrelik yarışın dayanıklılığıyla koşmak zorunda kalıyorlar. Her ne kadar biz “aman ne işte Allah ne verdiyse koşuyorlar” şeklinde düşünsek de işin esası büyük oranda matematiğe dayanıyor.

10 tane engel ve aralarında 35 metrelik açıklıkla bu yarışa katılan atletler enerjilerini 3 şekilde kullanıyorlar diyebiliriz. İlk 2 engeli atlarken onlara hız kazandıracak enerji sistemlerini kullanıyorlar [ATP-PC] ardından 3 ve 5. Engeller arasında amaçlanan şey hızı korumaya çalışmaktır ve çabuk yorulmamaktır çünkü çok yüklenilirse eğer bacaklarda laktik asit birikimi olacağından dolayı bacaklar ağırlaşır ve engelleri atlamak çok zorlaşır. 6 ve 8. Engeller arası çok kritiktir ki Barselona Olimpiyatlarını izlerseniz Kevin Young’ın farkı tam olarak burada atmıştı. Geriye kalan yolculuk ise bazı sporcuların dediğine göre “ saf irade”.

Ancak kalan yaklaşık 100 metre de tabi ki arkadan bir güç geldi, gittim şeklinde ilerlemiyor. Her şey bir tekniğe dayanıyor; örneğin atletler engellerin üzerinden zıplamıyorlar çünkü hedeflenen şey havada çok kısa bir süre kalıp hızla devam etmek, orada yapılan şey engelin üzerinden koşmaya çalışmak. 

Aynı şekilde engeller arasında koşarken de bir ritim ve harmoni yakalanmaya çalışılıyor örneğin Kevin Young ; ilk engele kadar 20 adım , 1-3 arası 13, 3-5 arası 12, 3-10 arası 13 ve sona kalan 40 metreyi de 18 adım koşmuştu ki en kuvvetli bacağıyla atlasın ve her şey daha planlı olsun.

Fakat yeni atletler çok daha ilginç bir matematikle koşup işi daha da yüksek bir seviyeye taşımakta ve bunun için çok heyecanlıyım diyor, Kevin Young. 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ