Çin Daktilosunun Modern Teknolojiye Olan Etkisini Biliyor Muydunuz

Çin Daktilosunun Modern Teknolojiye Olan Etkisini Biliyor Muydunuz

Yirmibirinci yüzyılda artık neredeyse herkesin iyi ya da kötü bir telefonu var ve herkes bir şekilde telefonlarından başkalarına ulaşabiliyor/mesajlaşabiliyor. Eğer mesajlaşmanın ne olduğunu biliyorsanız, o halde mesaj yazarken klavyenin üstünde çıkan benzer kelimeler bölümünü de biliyorsunuzdur. Bugün bununla ilgili aşırı ilginç bir bilgi vereceğim sizlere.

İnsanlar, yazı yazan insanlar, telefon ve bilgisayar gibi aletlerden önce elleriyle daha sonrasında da daktilolar kullanarak yazılar yazdı hep. Daktilo insanoğlunda kitap kültürünü geliştirdi ve haberin daha hızlı yayılmasına sebep oldu. İngilizce yazan bir katip dakikada 60 kelime yazabilecek potansiyelde oluyordu, fakat şöyle de bir durum var ki İngilizce de çok fazla karakter yok. Zorlayacak çok fazla harf yok. Ancak Çince gibi 50.000’den fazla karakter bulunduran bir dil nasıl olur da yazı konusunda geç kalmaz? Kitap kültürünü geliştirebilir?

20. yüzyılın başlarındaki birçok Çinli mühendis bu duruma bir çözüm aramaya başlamış. 1950’ler de Şangay da üretilen ilk Çin daktilosu sadece 2.500 karakterden oluşuyordu, ve Çince bir haber metnini okuyabilmek için en az 3.000 tane karakteri bilmeniz gerekiyor. Yani burada büyük bir eksik var, demek ki başka şeyler denenmek zorunda.

Uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucunda Çinli mühendisler bir sonuca ulaşmış, o da şu olacak ki: bir kelime yazdıktan sonra arkasından gelecek kelimeyi tahmin etmek/ tamamlamak. Yani komünizm yükselirken yanına “devrim” “sosyalizm” ve “siyaset” gibi karakterler yerleştirmişler ki metne uygun karakterler zorlanmadan seçilebilsin. Daktilo da böyle büyük bir devrim yaratmak cidden inanılmaz değil mi!

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ