Henüz Demenin Hayatımızdaki Etkisi!

Henüz Demenin Hayatımızdaki Etkisi!

 

Carol Dweck, Amerikalı bir psikolog. Bir gün Chicago’daki lisenin birinde öğrenciler A alamayınca, onlara not olarak“ henüz değil”  verildiğini öğreniyor. Ve Carol Dweck’in büyük çalışması bu şekilde başlıyor.

Yıllardır birçoğumuz düşük notlar alıyoruz ve her düşük not aldığımızda kendimizi binbir türlü aşağılama ile baş başa bırakıyoruz. Ümitsiz vaka olduğumuzu ve bir türlü beceremediğimizi tekrarlayıp, başaramayacağımıza inanıyoruz. Ancak, düşük not almanın aksine “henüz değil” alsaydık, gidecek daha çok yolumuz olduğunu ve başarmak için henüze gelmemiz gerektiğini bilebilirdik. Tam da bu sebepler Carol Dweck’in gözünü açıyor.

Bir araştırma yapılıyor ve yapılan bu araştırmada bir grup çocuğu, yapabileceklerinden bir kat daha zor sorularla baş başa bırakıyorlar. Çocuklar arasından soruları birkaçı yapabiliyor ve çoğu çocuk maalesef yapamıyor, soruları yarım bırakıyorlar. Araştırmanın sonucunda çocuklar ile konuştuklarında, soruyu çözen çocuklar; zoru sevdiklerini ve bundan keyif aldıklarını dile getiriyorlar, ancak soruyu çözemeyip bırakanlar bu günden sonra bir daha asla ders çalışmayacaklarını ve bir sonraki sınavda kopya çekeceklerini söylüyorlar. Araştırma sonucunda bilim insanları çocukların hata yaptıkları esnada verdikleri tepkileri ölçmek için çocukların beyinsel aktivitelerine bakıyorlar. Ve görüyorlar ki hata yapan çocukların beyinlerinde o anda hiçbir aktivite gerçekleşmiyor çünkü çocuklar, hataya bağlanmanın aksine ondan korkuyorlar. Aksine, gelişime yatkın olan ve sorulara olumlu gözle bakan, henüz değil diyen çocukların beyinlerinde bağlar oluşuyor.

Carol Dweck başarıya giden köprünün “henüz değil” ile sağlandığını söylüyor, “şimdi” yerine “henüz”ün gücüne inanmamız gerekiyor.

Bir çocuğu övmek için ne kadar zeki olduğunu söylemenin aksine, çocuğun gittiği yolu takdir etmemiz gerekiyor. Çünkü başarı sadece sonucu değildir, önünde katetmeniz gereken upuzun bir köprü vardır. Ve bu köprüyü kurmanın en iyi yolu her yere düştüğümüzde “henüz değil” diyerek ayağa kalkmaktır.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ