Çocuklarımızı Uzak Tutmamız Gereken 4 Aktivite

Çocuklarımızı Uzak Tutmamız Gereken 4 Aktivite

Hepimiz, endişe çağında yaşıyoruz. Bugün olabileceklerden korkuyor ve aynı şekilde yarın olabileceklerden de korkuyoruz. Hele bir de çocuğun varsa endişe kotan bunun iki katı oluyor. İnsanlar çocuklarını her zaman koruyup kollamak ve onları en ufak acıdan sakındırmak istiyorlar. Yürümeye başladıklarında, canlarını yakabilecek bütün nesneleri yok edip, her şeyi çok daha yumuşak bir hale getirmeye çalışıyorlar. Bu her ne kadar iyi bir şey gibi dursa da, yaptığımız aşırı korumacı hareketler çocuğun nesneleri tanımasını zorlaştırıyor. Çocuk bunca korumadan sonra gerçek dünya ile tanışınca uzun bir süre şoke oluyor ve kendini ağlayarak avutuyor. İşte çocukların bu durumu aşıp daha güçlü bir hale gelmesi için yapılabilecek bazı çözümler;

Şimdi alıntı yapacaklarım “50 tehlikeli şey” kitabından alındı ve bunlar da kitapta yazan ilk dört tehlikeli şey:

 

1- Ateşle Oynamak

Kontrol edebilmeyi öğrenmek bir çocuk için elde edilebilecek en önemli güçtür. Ateş, muhtemelen keşfettiğimiz en önemli şeylerden biridir ve ateşle oynamak bir çocuğa hava girişi, yanma ve yanmış gaz hakkında birçok temel ateş prensibini öğretmekte yardımcı olur. Bu bahsettiğim temel prensipler bir ateş yakabilmeniz için gerekli olan üç işlevsel ögedir. Açık ocak bir laboratuvar gibidir, oradan bir çocuğun neler öğreneceğini tahmin bile edemezsiniz.

2- Bir Çakı Almak

Çakı, çok amaçlı bir alettir. Aynı zamanda bir bıçak, bir tornavida ve bir çatal olabilir. Bıçak kullanmak bazı kültürlerde çok küçük yaşlarda öğretilir ve çocukların ailenin işlerine katkı sağlaması hedeflenir. Bıçak kullanırken bir çocuğa ne kadar uzaktan kesmesini ve ne kadar sert kullanması gerektiğini öğretmek zor bir şey değil, aynı zamanda bunlar bir çocuğun algılayabileceği basit şeylerdir.

3- Ok Atmak

Bir şeyleri fırlatmak aslına bakarsanız insanın doğasında var. Yapılan bir araştırmaya göre; bir şeyleri fırlatmak, görüş keskinliği, üç boyutlu kavrama, problem çözmek ile ilgilenen sağ ve sol yan lobları geliştirir. Ayrıca, fiziksel olarak da vücudumuza bolca katkıda bulunur.

4- Bir Şeyleri Parçalara Ayırmak

Evlerimizde bir sürü teknolojik alet bulunuyor ve neredeyse her sene bozulduğundan dolayı bir tanesini atmak mecburiyetinde kalıyoruz. Bozulan eşyayı atmak yerine aksini yapıp, onu açıp çocuklarımıza inceletmek çok daha iyi olacaktır. Bozulan eşyayı muhtemelen düzeltmeyeceklerdir, ancak parçaları tanıyarak makinenin nasıl çalıştığını kavrayacaklardır. Ellerindeki nesneleri öğrenecekler ve bozulan aleti mühendisliğine bir mantık verebileceklerdir.

Yukarıda yazan maddeler bir anne ve babanın çocuğuna kolayca yaptırabileceği şeyler değiller. Ancak hatırlamak lazım, başlarına geleceklerden korkanlar çocuklar değiller, ebeveynler. Onlar neyin can yakacağını bizlerden görerek öğreniyorlar, ve çocukların canını yakacak diye sakındırdığımız her küçük şey onların gelişimini yavaşlatıyor.

 

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ