Antik Mısır’da İnsanlar Neden Saçlarını Kazıyordu

Antik Mısır’da İnsanlar Neden Saçlarını Kazıyordu

Araştırma yaparken veya film izlerken karşınıza çıkmış olan Antik Mısır’dan kalma resimleri ya da karakterleri incelediğinizde fark edeceğiniz aşırı ilginç bir detay var. Genellikle erkekler kel ve kadınlar da peruklu. Kadınların şahşahlı peruklarını Kleopatra heykellerinden ve filmlerinden çok rahat bir şekilde görebilirsiniz:

Antik Mısır’da İnsanlar Neden Saçlarını Kazıtıyorlardı?

Antik Mısırlıların saçlarını kazımalarının asıl nedeni zamanındaki bit problemleridir. Kadınlar birbirinden güzel çeşitli peruklar giyer bit kaptıkları zamanda diğerine geçerlerdi. Bu sürekli yenileme ve güzelleştirme ve ister istemez temizlik alışkanlıkları Antik Mısır’da makyajın ve ilaç üretiminin neden geliştiğini az çok açıklıyor.

Bit salgınları haricinde yaygın olan bir diğer hastalık da bağırsak solucanlarından kaynaklanıyormuş!

Döneminde yaygın olan bu hastalığın belirtilerinden biri idrardaki kandır. Erkekler arasında o kadar çok sıklıkla bağırsak solucanına rastlanılıyormuş ki, erkeklerinde regl olduğu düşünülüyormuş. Bu tür hastalıkların olması Antik Mısırlıları şifa bulma çalışmalarına itmiş haliyle.

Bilinen tedavi yöntemlerinden biri “lavman” idi ve bu şifalı yöntemin Thoth adlı bir tanrıdan bahşedildiğine inanıyorlardı.

“Thoth” Tanrısı Kimdir, Nedir?

Britanya’nın en güvenilir sözlüklerinden biri olan Britannica’dan alıntı yapacak olursak: “Thoth, (Yunanca), Mısırca Djhuty, Mısır dininde ay, hesap, öğrenme ve yazı tanrısı. Yazının mucidi, dillerin yaratıcısı; tanrıların yazıcısı, tercümanı, danışmanı ve güneş tanrısı Re'nin temsilcisi olarak kabul edilir. Yazma sorumluluğunu tanrıça Seshat ile paylaşır.”

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ