Bebekler Mi Yoksa Yetişkinler Mi Daha Zeki ?

Bebekler Mi  Yoksa Yetişkinler Mi Daha Zeki ?

Bir bebeğin aklından ne geçiyor? Uzun yıllar öncesinde bir psikoloğa bu soruyu sorsaydınız, muhtemelen saçma ve irrasyonel şeyler hakkında düşündüğünü söylediği bir cevap alırdınız. Ancak son yıllarda yapılanlar, aslında bebeklerin bizlerin sandığının aksine çok daha zekice ve hatta bir bilim insanı kadar iyi düşünebildiğini gösteriyor.

Bir bebek ne düşünebilir? En basitinden, bir diğer bebeğin ne düşündüğü hakkında düşünebilir ki bu bir yetişkin içinde aşırı zorlayıcı bir sorudur. Bir yetişkine bu soruyu sorduğunuzda ondan cevabı almak, küçücük bir bebeğe göre çok daha kolay olacaktır. İşte bu sade  bulgular doğrultusunda Alison Gopnik bir deney yapmaya karar vermiş.

Yapılan deneyde, on beş ve on sekiz aylık iki grup bebeğin önüne birer kase brokoli ve balık kraker koymuşlar. Şaşırtıcı olmayacaktır ki, bebeklerin hepsi balık krakeri kolayca brokoliye tercih etmiş. Ardından Alison Gopnik’in öğrencilerinden biri bebeklerin karşısına geçip brokoliye bayılıyormuş ve balık krakerden de nefret ediyormuş gibi davranmış, daha sonra da bebeğe “Bana biraz verir misin?” sorusunu yöneltmiş. İlginç olan şu ki on sekiz aylık bebekler öğrenciye brokoli verirken, on beş aylık bebekler daha olan olayları bile kavrayamamış. Şimdi düşünülmesi gereken bir soru var. Nasıl olur da on sekiz aylık bebekler sadece ve  sadece kendilerinden üç ay küçük olan bebeklere göre çok daha fazla şey öğrenebilmiş ?

Sorunun cevabını çözmek için canlıların evrimine inerek daha gerçekçi bir cevap bulmaya karar vermiş.

Tavukları ve kargaları bilirsiniz. Tavukların tek yaptığı eğilip yem yemek iken, kargalar onların aksine çok daha fazla akıllıca işler yaparlar. Tavuklar ve kargaların evrimine indiğimizde de şu cevaba ulaşıyoruz. Tavukların sadece bir aylık kısa bi’ bebeklik ve çocukluk dönemi varken, kargaların ise tavukların aksine çok daha uzun bir çocukluk dönemi vardır, yaklaşık iki yıl kadar.

Canlılar bebek ve çocuk haldeyken olabildiğince öğrenmeye açık halde bulunuyorlar, ardından büyüyüp yetişkin olduğunda çocukken öğrendiklerini kullanmaya başlıyorlar, ve bebekler bu durumda düşündüğümüzden de zeki çıkıyor. Çünkü boylarının çok daha üstünde bir öğrenme kapasitesine sahip oluyorlar.

Bir yandan baktığınızda bunu insanlar üzerinde çok iyi bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Günümüzde on sekiz yaşının altında olan bir birey oy kullanamıyor ve haliyle yetişkin sayılamıyor. İnsanların koskocaman on sekiz yıllık bir serüvenleri var, görüyor ve öğreniyorlar. Daha sonra kullanılmaya hazır bir makine haline gelip yetişkinleşiyorlar.

Bütün bu öğrenilenlerden ulaşmamız gereken en temel sonuç şu ki; Bir bebeğin düşündüğümüzden çok daha fazla bilgiye ihtiyacı var. Çocuklar aptal değiller, onları aptallaştıran bizleriz.

 

1 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ