İdeal Devlet Nedir ?

İdeal Devlet Nedir ?

İdeal Devlet, Platon’un aklını kurcalayan diğer tonla konudan biri olmuş ve ideal devletinden Devlet adlı diyalogunda bahsetmiştir.

Platon’un İdeal Devleti’nin eğitiminde en önemli krateri müzik olmuş ve bunun hakkında çok sıkı kurallar belirlemiştir. Çünkü Platon’a göre sanat ve müzik eğitiminin çok öne geçirilmesinin, gevşek ve yumuşak bir karaktere neden olacağı, dolayısıyla bu durumun özellikle devletin koruyucularının yetiştirilmesinde sakıncalar yaratacağını söylemiştir. Müzik hakkında böyle düşünmesinin asıl sebebi müzik eğitimini, karakter eğitimi ve ruhun arınması için bir yol olarak görmesinden kaynaklamıştır.

İşte bu görüşünü ortaya koyan Glaukon’la diyalogu şöyledir;

 

"… müzik en önemli eğitim aracıdır. Çünkü ritim ve makam ruhumuzun derinliklerine kadar sokularak bizi çepeçevre sarar, ona soylu davranış kazandırırlar. İnsan doğru bir müzik eğitimi almışsa, ruhu da güzelleşir, aksi halde tersi olur. Öte yandan layıkıyla müzik eğitimi almış bir insan sanattaki ve doğadaki hatalarını ve eksiklerini en dikkatli kişi olarak bir bakışta sezeceği için de güzel şeyleri sevip övme ve ruhunu onlarla besleme imkanı bulup kendisini de “güzelleştirir”, kusursuz biri olur. Çirkin şeyleri de, daha çocukluğundan itibaren, haklı olarak yerecek ve zihnine yerleşmeden önlemeyi bilecektir…"

Platon, aynı müzik gibi, eğitimde jimnastiği çok önemli tutmuştur ve jimnastik için de bir sınırlama getirmiştir. Çünkü Platon’a göre çok fazla spor ile yakın olursanız, aşırı sert ve kaba özelliklere bürünürsünüz. Bunun içinde Platon, Devlet’in 3. Kitabında Glaukon ile konuşurken şöyle söyler;

 

"Eğitimini müzik ve jimnastik üzerine kuran biri birçok kimsenin de sandığı gibi, bunlardan birisinin sadece ruhu, diğerinin de bedeni eğiteceğini düşünerek bu amaçla hareket etmemelidir. … her ikisinin de amacı birlikte ruhu eğitmek geliştirmektir… Müziği boşlayıp sadece jimnastikle uğraşanların veya jimnastiği boşlayıp sadece müzikle uğraşanların nasıl bir ruh haline sahip olduklarını gözlemlemedin mi hiç? … Birinciler vahşi ve kaba bir ruh hali içinde olurken, ikinciler gevşek ve fazlasıyla ince, saygılı oluyorlar."

Burada bahsettiklerindenanlayacak olursak eğer Platon, Devlet adlı diyalogunu politik, ama ondan ziyade ahlaki bir bakış açısıyla yazmıştır. Kafasında yarattığı ideal devlet ideasının gerçekleşemez olduğunu bildiği halde, bizlere esinlenmemiz için ipuçları sunmuştur.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ