Zengin Niye Fakirden Daha Az Vergi Ödüyor?!

Zengin Niye Fakirden Daha Az Vergi Ödüyor?!

Warren Buffet103.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginlerinden biri ancak sekreterinden daha az vergi veriyor.

Bu kadar parayı kazanmasına sebep olan şirketinin adı ise: Berkshire Hathaway. Bu şirket aslında buyunduruğu altında başka şirketler bulunduran, büyük bir hisse şirketi. Bazı markaların %100 sahibi iken, bazılarının hisse ortağı.

Berkshire Hathaway, aşağıda gördüğünüz resimde solda bulunan markaların tamamına sahip iken sağdakilerin sadece bir kısmına sahip.

1965 yılında Buffet, şirketi ilk kurduğunda tek bir hisse sadece 19 dolar ediyorken şu anda yarım milyon DOLAR etmekte. Her ne kadar böylesine büyük miktarda paralar kazansa da Warren Buffet, sekreterinden daha az vergi ödüyor. Bunun sebebi ise iki farklı tür vergi ödemelerinden:

Sekreteri aldığı maaştan dolayı gelir vergisi öderken Buffet, sattığı hisse senetleri yüzünden sermaye kazancı vergisi ödüyor ve gelirlerime göre bu vergi oranları Buffet’ın sekreterinden %20 daha az oranla vergi ödemesine sebep oluyor.

Orta sınıf ve zengin arasındaki fark Amerika da her geçen gün daha da çok açılıyor. Zenginin vergi sonrasında elde ettiği sermaye %400 artabilirken sıradan bir vatandaşın geliri sadece %50 artıyor. Ve normal vatandaş isim zengini olmadığı için köpek gibi çalışmasına rağmen farklı şekilde vergilendiriliyor.

Yani Warren Buffet, Jeff Bezos veyahut Elon Musk gibi kişiler 400 milyon dolarlık bir hisse satarlarsa yaklaşık 50 milyon dolar vergi verirler ancak yıllık 400 milyon dolar gelir sağlayan birine vergi kesildiğinde onun ödemesi gereken miktar 110 milyon dolar olur ki Amerika da orta sınıf hiçbir aile yıllık 400 milyon dolar kadar büyük miktarda para kazanmıyor. Bu da sistemin zengini şişirdikçe şişirdiğini fakat fakiri hep fakir kıldığını gösteriyor.

Bunların dışında vergi sisteminde çok ilginç bir boşluk daha var. Örneğin Buffet elindeki tüm hisseleri satmak isteseydi ödeyeceği vergi, kârına göre hisseden en son elde edilen – başta ödenen şeklinde belirleniyor lakin şöyle de bir durum var ki: vefat ettikten sonra mirasçı kişi bu hisseleri satmak isterse vergilendirileceği kısım sadece Buffet vefat ettikten sonra elde edilen gelire göre belirleniyor. En başta elde bulundurulan hisseden vergi kesilmiyor ve zengin aileler bu şekilde zenginleştikçe zenginleşiyor. Bu durumu hatta bir teknik olarak görüp adlandırmışlar bile: Satın al, ödünç al, öl.

Başkan Biden, bu bahsettiğim boşluğu doldurmak için bazı çözüm önerilerinde bulunmuş; zenginin vergi oranını arttırmak gibi, fakat diğer meclis üyeleri bunun zenginin daha fazla yatırım yapmak istememesine sebep olacağını düşündüğü için reddetmiş. Yani diyor ki sistem: Zengin daha da zengin olsun fakat fakir fakirliğiyle gurur duysun.  

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ