Kraliyet Akademisi Nasıl Kurulmuştur? Kurucuları Kimlerdir?

Kraliyet Akademisi Nasıl Kurulmuştur? Kurucuları Kimlerdir?

Bu sene gerçekleştirilen Nobel Ödül Seremonisinde sadece bir kadının ödüle layık görülmesi ardından İsviçre Kraliyet Bilimleri Akademisi minik bir söyleşi de bulundu: "Nobel kazanan kadın sayısının çok az olması üzücü ve toplumumuzdaki adil olmayan şartları gösteriyor. Hala yapmamız gereken çok şey var"

Bu açıklamalarda sonu düşünülecek çok şey ve sorulacak da çok soru var. Ancak bugün sadece bir tanesine açıklık getirmek istiyorum.

Kraliyet Akademisi Nedir? Nasıl Kurulmuştur?

Bugün spesifik olarak İsviçre Kraliyet Akademisini konuşmayacağız çünkü tarih sahnesinde asıl derin izler bırakanı Büyük Britanya da kurulan Kraliyet Akademisi.

Tam olarak Kraliyet Akademisi’nin websitesinin çevirisiyle 28 Kasım 1660'taki ilk "öğrenilmiş toplum" toplantısı, Christopher Wren'in Gresham Koleji'nde verdiği bir dersi takip etti. Robert Boyle ve John Wilkins de dahil olmak üzere diğer önde gelen bilgelerin katıldığı grup kısa sürede kraliyet onayını aldı ve 1663'ten itibaren 'Doğal Bilgiyi Geliştirmek için Londra Kraliyet Derneği ( Doğal Bilgiden kasıt, deneysel bilimler/ doğa bilimleri)  olarak tanıtılmaya başlandı.”

Kraliyet Akademisinin tanınmasına, gelişmesine ve gelecek nesillere yön vermesine sebep olan; yukarıdaki paragrafta da bazılarının adları geçtiği birkaç bilim insanı var. Akademiyi ve düşünce sistemini anlamak için elbette ki öncelikle bu bilim insanları biraz olsun tanımak gerek. Dersini dinledikleri ilk kişi Christopher Wren:

Christopher Wren Kimdir?

1632 doğumlu, henüz 25 yaşında Gresham Kolejinde profesörlük gibi büyük bir makama layık görülen astronom. Aynı zamanda çok yetenekli bir ressam ve harika bir mimar. Greenwich’teki Kraliyet Gözlemevi’ni tasarladı. Akademinin orijinal düşünürlerinden biriydi ve 1680 yılı ile 1682 yıllarında başkan olarak görev yaptı. 

William Brouncker Kimdir?

Akademinin ilk başkanı, İrlandalı bir aristokrat. Spesifik olarak matematik ve müziğe ilgiliydi. Kralcı bir tavrı olan William Brouncker, Robert Hooke ile yaşadığı bazı tartışmalardan sonra 15 yılın ardından görevinden alındı.

Robert Boyle Kimdir?

Biraz olsun Kimya dersi görmüş birine bu isim çok da tanımadık gelmeyecektir. Hava pompasının icadı, kimyanın parçacık modelinin ana hatlarını belirlemek ve özellikle okuldan hatırlayabileceğiniz “Boyle Kanunu” ile ünlüdür.

“Boyle Kanunu “ Nedir?

Gaz yasasıdır. İdeal gazlarda, gazın hacim ve basınç arasındaki ilişkisini açıklamak için kullanılır.

Thomas Willis Kimdir?

Oxford Üniversitesinde tıp okudu ve yetenekli bir nöro-anatomistti. Thomas Willis, William Harvey’in dolaşım sistemi modeline hakimdi ve beyin ile sinir sisteminin insan davranışı üzerine olan etkilerini inceledi.

Nöro-Anatomi Nedir?

İnsan beynindeki görevlendirmelerin yerinin bulunması üzerine çalışan tıp dalı.

Robert Hooke Kimdir?

“Hooke Kanunu” olarak bilinen esneklik yasası, mikroskobik böcekler ve bitkilerle ilgili ilginç görüntüleri ile bilgileri ile tanınan Hooke aynı zamanda birçok cihaz geliştirdi. İlginç bir şekilde portresi bulunmamakta.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ