Vücudumuz Doyduğunu Nasıl Anlıyor?

Vücudumuz Doyduğunu Nasıl Anlıyor?

Birçoğumuzun evrimsel süreçte atalarımızdan bize kadar ulaşabilmiş hayvani bir şekilde yemek yeme içgüdüsüyle sofraya oturuyor. Gözü dönmüş bu açlığa rağmen bir süre sonra doydum deyip yemeyi bırakıyor. Peki, bu nasıl oluyor?

Vücudumuz Doyduğunu Nasıl Anlıyor?

Aslında bu durum lokmalarınız yemek borusundan aşağıya inerken başlıyor diyebiliriz. Yedikçe dolan mideniz genişlemeye başlıyor ve midenin etrafını karmakarışık bir şekilde sarmış olan sinirler genişlediğini anlayıp “vagus” siniriyle hipotalamusa mesaj gönderiyorlar.

Vagus Nedir?

 

Sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Beyinden çıkan 12 parça sinir sisteminden biri olan vagus, bağırsak ile beyin arasında ilişki kurmada öncülük eder.

Hipotalamus Nedir?

 

Beslenme, cinsel davranışlar ve biyolojik saat gibi düzenleme işlerini yapan beyinin bir bölümüdür.

Her ne kadar mideniz genişlediğinde mesaj gidip durdurmaya çalışılsa da, örneğin su içtiğinizde normal yediğiniz gibi tok hissetmeyeceksinizdir çünkü sinir sistemi dışında “doyma” işleminde kimyasal iletimle iş gören endokrin sisteminin de görevi bulunuyor.

. Endokrin Sistem = Hormonal Sistem, diyebiliriz.

İştahımız ile ilgili çalışan 20’den fazla hormon çeşidi bulunuyor. Mideniz gelen yağ, karbonhidrat ve protein gibi besin çeşitlerini algılayan bu hormonlar dolaşım sisteminiz sayesinde beyninize ulaşıyor.

İki durumdan da tatmin olan beyniniz “tamam artık doyduk” sinyalini vermeye başlıyor.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ