Sağlıksız Besinler Neden Delicesine Bağımlılık Yapıyor?

Sağlıksız Besinler Neden Delicesine Bağımlılık Yapıyor?

Sabah gözlerimizi açtığımızda birçoğumuzun bazen farkında bile olmadan yaptığı bir hareket var, telefonu eline almak. Dün akşamdan beri neler olup bittiğine bakmak, mesajları incelemek, takip ettiği ünlüleri stalklamak vb. gibi. Ne yazık birçoğumuz bunu bilinçli bir şekilde yapmıyoruz artık, vücudumuz istiyor ve bu arzuya dur diyemiyoruz; aynı birer madde bağımlısı gibi. Eğer bu  bağımlılık hissini hatırlayabildiyseniz asıl tartışmamız gereken yere geçebiliriz.

 

Sağlıksız Besinler Neden Delicesine Bağımlılık Yapıyor?

 

Yukarıdaki paragrafta da anlattığım üzerine aslında, günümüzde endüstri ürünü olan her şey bağımlılık yapıyor. Bir diziden, kurabiyeye; ya da şarkıdan teknolojik bir alete. Klasik müzik eserlerinin ya da enfes bir jazz şarkısının tüm dünya tarafından dinlendiğini veya tüm müzik radyolarında o şarkının çaldığını, ödül törenlerinde o şarkının tebrik edildiğini en son ne zaman gördünüz, hatırlıyor musunuz?

Sanat gibi ruha hitap eden bir müessese bile endüstrinin çok büyük bir parçası ve en büyük amacı popüler kültüre hizmet etmek. Bu durumda tahmin edersiniz ki ağzınıza soktuğunuz somut yiyecekler sizi bağımlı birer insan yapmaya daha elverişli.

 

Peki 1800’lerde kokainin kültürlerin bir parçası olduğunu ve insanların çocuklarına verdiklerini biliyor muydunuz?

Kokain vb. birçok uyuşturucu yemek kültürünün bir parçasıydı ve gayet kullanışlıydı çünkü bugün bildiğiniz bu maddelerin çoğu birçok bitkinin özünden elde ediliyor. Ancak bu bitkiler endüstriyle birleşince birçoğumuzun korkulu rüyası haline geldi.

Markette bulunan ürünlerin %78’İ yüksek miktarda şeker bulunduruyor ve çoğunun tadı tatlı bile değil. Mühendisler paketli gıdaları üretirken insanların beynini inceleyip en bağımlı edici halini buluyor ve fabrikalar bu şekilde üretiyor.

Şekerler ve bağımlılık yapan yiyecekler küçük çocukların ilgisini çekebilecek biçimde yerleştiriliyor raflara. Etrafımızdaki her şey bizleri kötü atomik alışkanlıklara zorluyor ve bunların birçoğunu fark etmeden yapıyoruz. Aynı sabah uyanır uyanmaz telefona bakmamız gibi!
 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ