Yerli Sandığımız Yabancı 20 Marka!
Son dönemlerde yaşamış olduğumuz dolar problemini aşabilmekte vatandaşlarımızın bilinçlenip daha çok yerli sermaye ürünleri tercih etme çabaları cidden birlik ve bütünlüğümüz açısından muazzam bir hareket. Her şeyden önce bu konuda duyarlı olan ve olmaya çalışan vatandaşlarımızı tebrik ediyorum.
Duyarlı olmak isteyip de hangi markaların bize ait olduğunu bilemeyen, kestiremeyen vatandaşlarımız için böyle bir konu açmayı düşündüm. Birçok insan isimleri Türkçe olduğu için tercih edilen bu markaların yabancı şirket veya kişilere ait olduğunu bilemeyecektir.
Doğru bildiğimiz yanlışlar temasıyla şimdi markaları inceleyelim.
1- İçim
İlk olarak sektöre 1996 yılında “Ak Gıda” olarak başlayan tesis. Son dönemlerde Fransız devlerinden olan Groupe Lactalis şirketine satıldı.
2- Cola Turka
Ülker tarafından sofralarımıza sunulan Cola Turka Japon DYDO firmasına satılmıştır.
3- Erikli Su
1960 yılında Nihat Aslanoba tarafından kusulan bu şirket daha sonralarda Nestle’ye satılmıştır.
4- Yemek Sepeti
2001 yılında Nevzat Aydın tarafından oluşturulan proje, 2015 yılında Alman Delivery Hero şirketine satılmıştır.
5- Yörsan
1984 yılında ülkemizde faaliyete başlayan şirket 2014 yılında Dubai’den Abraaj Group’a satılmıştır.
6- Falım Sakız
Kent şekerleme bünyesinde olan hepimizin sevdiği ve yıllardır bildiği Falım sakız İngiliz Cadburry firmasına satılmıştır.
7- Bizim Mutfak
2016 yılında 220 milyon liraya Japon şirkete satılmıştır.
8- Kent Şekerleme
Bayramlarımızın en gözde markası…Temellerini 1927 yılında atan Kent Gıda, 1956 yılında İstanbul’a taşınarak üretim yapmaya başladı. 1960 yılında şeker üretiminin yanında birde sakız üretimine başladı. 2002 yılında Cadburry, Kent gıda hisselerinin büyük bir kısmını satın aldı. 2010 yılında ise Cadburry, Kraft Foods tarafından satın alındı ve Kent gıda, Kraft Foods bünyesine dahil oldu. 2012 yılında Kraft Foods temel gıda ürünleri işini ayırarak Mondelez İnternational adı altında dünya çapında ilk küresel atıştırmalık ürünler şirketini kurmuş oldu.
9- Çamlıca Gazoz
Ekrem ve Nezif Erkli kardeşler tarafından 1946 yılında ilk üretimini gerçekleştiren gazoz markası, 2002 tarihinde Ülker tarafından satın alındı, daha sonra Cola Turka ile aynı kaderi paylaşan Çamlıca Gazoz Japon DYDO DRINCO şirketine satıldı.
10- Hacı Şakir
Hacı Şakir, Hacı Ali Bey’in oğludur. Hacı Ali Bey 19. Yüzyılın ortalarında Kırım’da sabun ve mum üreticiliği yapan Kazan Tatarı bir müteşebbistir. Hacı Şakir 1987’de Maya Grubuna ve daha sonra Colgate’e satılmıştır. Merkezi Amerika olan Colgate şirketi sahibinin Yahudi olduğu söylenmektedir.
11- Petrol Ofisi
2016 yılında Türkiye’de 1,709 istasyonu bulunan Petrol Ofisi 2017 yılında 1 milyar 368 milyon€ Hollanda merkezli Vitol Grubu’na satılmıştır.
12- İpek Şampuan
Canan kozmetik tarafından kurulan marka 2007 yılında Fransız şirket L’oreal firmasına aittir.
13- ACE
Amerika merkezli olan Procter&Gamble firmasına aittir.
14- Banvit
1968 yılında Bandırma’da kurulan tesis. Ocak 2017’de Brezilyalı BRF GmbH firmasına satılmıştır.
15- Canbebe
1990 yılında bebek bezi sektöründe ileri gelen öncü isimlerden olmuştur. Daha sonralarda ürün kalemlerini bebek kozmetik ürünleri, ıslak mendil gibi çeşitlerle genişletti. 2000 yılında Avrupa’nın hijyenik ürünler devi olan Belçika merkezli Ontex firmasına satıldı.
16- Atasun Optik
Adını görünce direk ya bu Türk markası diyesi geliyor insanın. Ancak Türkiye’ye özel olarak açılmış bir mağaza zinciridir.
2007 yılında ana şirket olan GrandVision tarafından Türkiye’ye gelip Atasun Optik adını almıştır.
Almanya’da Apollo-Optik, Amerika’da Pearle Vision, Fransa’da Grand Optical isimleriyle faaliyetlerini sürdürmektedir.
17- Golf Dondurma
2015 yılında Hollanda’lılara satılmıştır.
18- Seba Med
Almanya markasıdır. Yerli değildir.
19- Damla Su
İsminden dolayı yerli sandığımız bu marka CocaCola firmasına aittir.
20- Yedigün
Pepsi.co’ya ait olan marka, Türkiye içerinde prestij sağlayıp daha başarılı bir satış oranı sağlamak amacıyla Türkçe isimle satışa sunulmuştur. Yedigün yerli değildir.
Abuzittin
Ah be Ali dayı çok sığ düşünüyorsun.. dolarlar yurtdışına gidiyor..
Ali
Türk olmasa ne olur en ilkeli ve en ahlaki çalışan firmalar bunlar adamlar işçinin hakkını veriyor mu dürüst çalışıyor mu ben ona bakarım bizim firmalar maalesef bunlar kadar hassas değiller .